BOŽOLĖ – ne tik gurmanams

BOŽOLĖ – ne tik gurmanams

Ar žinote, kad kasmet trečiąjį lapkričio ketvirtadienį visame pasaulyje švenčiama Jauno vyno šventė? Božolė ji vadinama dėl to, kad 1951 m. pradėta švęsti Prancūzijoje, tokio vardo regione. Ir galima sakyti, kad gimė iš smalsumo, mat ragaujamas pirmasis metų vynas ir spėliojama, koks bus metų derlius, tad svarbiausia – pokalbiai apie vyną.

 

Kviečiame susikurti sau mažą šventę, mat Božole ypatingas tuo, kad yra lengvas ir “suprantamas” ko ne kiekvienam, galinčiam mėgautis vynu. Gėrimas labai trumpai ir specifiškai brandintas, todėl nei labai raudonas, nei baltas - gėlių, raudonų uogų, vaisių ir prieskonių skonio. Labai gaivus ir lengvas. Už tai madingas, malonus ragauti pats savaime ir su maistu.

 

Prie božolė vyno tinka:

SŪRIS: Lydytas, varškės (ypač gardu rūkytą pašildyti orkaitėje) sūris, kamamberas (irgi galima kepti orkaitėje) arba brie.

 

MĖSYTĖ: kiaulienos/jautienos kumpis, vytinta dešra, skilandis, kepenėlių paštetas, švelniai parūkytos dešrelės, ant griliaus kepta paukštiena, virtos kiaulių kojos ar ausys. Taip pat idealiai tinka prie kalakutienos, vištienos, antienos, ėrienos, veršienos, tuno ir lašišos.

 

Prie jų tiks krekeriai, traškus prancūziškas batonas su sviestu, kruasanai (ypač įdaryti bri sūriu), marinuoti agurkėliai ir žalios alyvuogės.

 

Šefo patarimas: derinant paieškokite saldesnio skonio gaminių arba gardinkite juos saldesniais padažais.

 

Jei norisi derinti prie rimtesnio maisto, tai geriausia žalios salotos su mesa ar tunu/lašiša, troškiniai arba suši.

Vienas iš gurmaniškų patiekalų prie božolė vyno – kepta anties krūtinėlė, kuri ypač dera su garstyčių padažu.

 

Prieš ragaujant palaikyti šaldytuve nors 30 min.

 

Božolė vyno negalima ilgai laikyti, jį reikia išgerti per kelis mėnesius, tad skubėkite mėgautis: 2020 metų Beaujolais Nouveau šventė prasidės lapkričio 19-ąją. Užsisakykite vyno iš anksto ir trečiąjį lapkričio ketvirtadienį sulaukite siuntos su užkandžiais.