Mitybos raciono karalius - kiaušinis

Mitybos raciono karalius - kiaušinis

Ar žinojote, kad daugiausia kiaušinių suvartojama Japonijoje?.. Ir pas mus kiaušiniai - produktas, kuris skanus ir pats savaime, ir puikiai papildo patiekalus. Lengva kiaušinį išsikepti ar išvirti pusryčiams, suplakti omletui su vakarykščių pietų likučiais... Koks jūsų firminis patiekalas su kiaušiniais?..

 

Gamta sukūrė produktą, turintį savyje biologiškai vertingų maistinių medžiagų. Kiaušinio baltymai optimaliu santykiu turi visas nepakeičiamas aminorūgštis, taip pat gerai subalansuotos riebiųjų rūgščių santykis. Net 96–98 proc. kiaušinių maistinių medžiagų gerai įsisavinamos, o vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos arba 200 g pieno. Kiaušinių nauda žmogaus organizmui jaučiama dėl juose esančių maistingų medžiagų, pagrindinių vitaminų, mineralų, antioksidantų, saugančių nuo labai rimtų ligų, todėl visiškai atsisakyti šio produkto nevertėtų. Ypač vertinga kiaušinių nauda augančiam, jaunam organizmui.. Žinoma, vartojanti reikėtų saikingai.

 

Siūlome keletą idėjų Jūsų stalui:

-         Juoda duona, varškės užtepėlė ir avokadų bei kiaušinio švelnumas – puikus derinys maistingiems pusryčiams.

-         Ar bandėte keptą kiaušinį sluoksniuoti sumuštinyje? Aksominis švelnumas ir tekantis trynys sužavės netikėta tekstūra.

-         Kepkite svogūną kol karamelizuosi, o tada užpilkite plaktu kiaušiniu – jūsų omletas turės ir apetitišką aromatą ir sodresnį skonį.

-         Kepti kiaušiniai su pupelėmis, dešrelėmis ir skrudinta šonine – mini angliški pusryčiai: stiprūs, sotūs.

 

Primename, kad, anot VMVT veterinarijos specialistų, kiaušiniai gana jautrūs saugojimo temperatūros svyravimams, todėl juos rekomenduoja laikyti pirminėje gamintojo pakuotėje šaldytuve. Tai sulėtina ant lukšto esančių bakterijų dauginimąsi ir augimą, tai yra, padeda sumažinti pavojų, kad bakterijos pateks į kiaušinio vidų. Be to, tinkama saugojimo temperatūra leidžia ilgiau išlaikyti kiaušinį šviežią.