5 idėjos kasdien rinktis sveikiau su “Gulbelės kepyklėle”

5 idėjos kasdien rinktis sveikiau su “Gulbelės kepyklėle”

Seniai pamiršti laikai, kai sveikas maistas buvo kančia. Dabar yra ir begalė produktų, ir idėjų, kurias lengva pritaikyti kasdienybėje bei pasilepinti dailiu patiekalu be sąžinės graužaties. Šįkart su “Gulbelės kepyklėlės” meistrais atiduodame duoklę jos didenybei duonai, kurios net 5 rūšis siūlome rinktis kaip sveikesnę įprastos duonos alternatyvą padedančia sukurti ir gražius, ir įdomius, ir sveikesnius patiekalus.

 

Sumuštinių duona su sėklomis

Tobula forma ir kepimui, ir skrudinimui. Tiesa, šiek tiek mažesnė nei mūsų kepyklėlės duona skrudinimui, tačiau tuo ir žavi norintiems mažinti porcijas. Traškumas ir sėklos suteikia sumuštiniams savotiško iškilmingumo tekstūrą, kuri nuostabiai dera su švelniais ingredientais. Išbandykite žemės riešutų sviestą su bananais ir cinamonu kai norisi ko nors saldaus arba riebesnę varškę papuoškite plonyčiais ridikėlių ar agurkų griežinėliais. Puikiai atrodys (ir bus labai gardu), jei tradicinį dešros ir sūrio derinį papuošite salotų lapeliais ir pomidoriukais. Tokius sumuštinius tiesiog norisi fotografuoti ir dalintis….

 

Ruginė duona

Zanavykų kraštą reprezentuojanti duona apdovanota „Lietuvos metų gaminys 2010“ aukso medaliu, o dabar ženklinama ir "Rakto skylutės" simboliu. Taip krautuvių lentynose išskiriami įprasti produktai, tačiau juose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų. Toks produktų gerinimas būtinas, nes Lietuvoje atlikti gyventojų faktinės mitybos tyrimai rodo, kad gyventojų mityba jau daugelį metų skurdi, nesubalansuota ir nepalanki sveikatai. Nepaisant naujo požiūrio, geriausi dalykai išlieka - čia idealus receptas ir kaimiškas lašinukas su svogūnu, ir gardus sviestas, ir varškės sūris. Svarbiausia – laikytis saiko. Užsilikusi duona puikiai tinka džiovinimui, giros gamybai.

 

Duonelė spelta su sėklomis

Spelta – tai grūdai, pasižymintys kur kas geresnėmis savybėmis nei kviečiai: juose mažiau glitimo, be to, gausu baltymų. Dėl to ši duona lengviau virškinama, o praturtinta saulėgrąžų branduoliais, linų sėmenimis ir speltos grūdais dar gardesnė ir vertingesnė. Dailiai apvalus kepalėlis atrodo šventiškai ir idealiai tinka karštam užkandžiui: duonoje padarykite gilias įpjovas ir, padėję ant folijos lakštu išklotos kepimo formos, į pjūvius šaukštu pridėkite tarkuoto sūrio, smulkintos paprikos ir svogūno laiškų bei tirpinto sviesto įdaro. Apgaubę folija pakepkite 15 min. 180 laipsnių orkaitėje ir mėgaukitės dalindamiesi su šeima dar šiltu patiekalu.

Viso grūdo tamsi duona

Viso grūdo duona išsiskiria išraiškingu skoniu, būdingu viso grūdo dalių duonoms mat tokie miltai, kurie leidžia ne tik gardžiuotis puria ir minkšta duona, bet ir papildo organizmą naudingomis medžiagomis. Išsaugojus visas grūdo dalis lieka daugiau maistinių skaidulų, kurios itin naudingos kasdieniam racionui. Tamsios duonos rūgštelė puikiai derės su keptuvėje pakeptu varškės sūriu, o jei pirma paklosite gerai sunokusiu avokadu gausite madingą sumuštinį. Mėgstantiems sodresnius skonius rekomenduojama paskaninti garstyčiomis.

 

Duonelė su kanapių sėklomis

Dailios, mažos riekėlės ne tik praturtintos skaidulomis, bet ir dėl to nuostabiai traškios. Tokia tekstūra taps malonumu gardžiuojantis sultiniu ar trintomis sriubomis ir puikiai atrodys greta jaukaus dubenėlio. Taip pat ypatingai dera su kremiškomis užtepėlėmis ir gražiai atrodo pasirinkus užkandžiams. Garuose virtas morkas bulvių skustuku supjaustykite drožlėmis išilgai ir pamarinuokite per naktį su citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, druska, paprikos milteliais ir jūržolės nori lapu. Puoškite sezamo sėklomis ir salotų lapeliais. Tokia veganiška “lašiša” sužavės ir mažus, ir didelius.