Karameliniai obuoliai

Karameliniai obuoliai

Lietuviškas ruduo – laikas ruošti gėrybes žiemai, tad obuolius džioviname, verdame uogienes, kompotus, slegiame sūrius... kepame pyragus ar tiesiog prie vištos ar anties. O štai amerikiečiai, tamsėjančius vakarus pasitinka savaip: išskobę ir išpjaustę moliūgus obuolius gardina karamele ir mėgaujasi mums dar menkai pažįstamu desertu, kurį paruošti labai lengva.

 

15 kuo mažesnių obuolių,

15 medinių pagaliukų,

1 saują skrudintų ir smulkiai grūstų žemės riešutų ar kitų pabarstukų

Sviestas 400 g + cukrus 400 g ARBA irisų pakelio

 

Puode storu dugnu pradėkite lydyti cukrų. Palaukite, kol pradės lydytis. Po maždaug 5 – 10 minučių (kai iš cukraus ims sunktis skysis), įdėkite sviestą ir intensyviai maišykite. Jei masė per skysta, berkite dar cukraus ir nuolat maišykite, kol gausite vientisą masę. Tuomet puodą nuimkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.

 

Obuoliukus nuplaukite, išimkite kotelius (gal net sėklalizdžius) ir nusausinkite. Kotelio vietoje, daugmaž iki vidurio, smeikite medinį pagaliuką.

 

Į paruoštą karamelę įpilkite šiek tiek vandens ir pakaitinkite ant nedidelės ugnies. Maišykite, kol bus vientisa, skysta masė. Į gautą masę panardinkite kiekvieną obuolį, kad susidarytų karamelinis apvalkalas.

 

Nedelsiant obuolius apvoliokite ir pabarstykite žemės riešutais ar kitais mėgstamais pabarstukais ir statykite į kepimo popieriumi išklotą skardą – tegul čia jie visiškai atvėsta. Vėliau, dėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.

 

Sukietėjus karamelei galima serviruoti ant stalo ar pakuoti kaip mažas dovanėles – pradžiuginsite mažuosius, o vyresniems padovanosite naują gastronominę patirtį.

 

P.S. ruošiant tokį desertą suaugusiems karamelę pradėkite nuo vyno garinimo.