Geriausias prieskonis - nauji atradimai

Geriausias prieskonis - nauji atradimai

Sakoma, kad „gyvenimo druska“ – tai, be ko dienos būtų pilkos ir nuobodžios. Lygiai taip ir virtuvėje mėgstame įvairovę, ryškius skonius ir čia dažai vyrauja cukrus ar druska. Šįkart apie ją. Vieni teigia, kad turėtume visai atsisakyti druskos, kiti sako kad ji mums gyvybiškai svarbi. Visgi, rinktis kiekvienam pagal save, tad siūlome keletą būdų, kaip pabandyti sumažinti druskos vartojimą ir paįvairinti savo mitybos racioną.

 

- Rinkitės jūros druską. Jei negalite visiškai atsisakyti druskos virtuvėje, verta žinoti, kad jūros druska teigiamai veikia odą, gerina dantų sveikatą, miegą, kūno elektrolitinę pusiausvyrą. Organizmą praturtinsite natriu, kaliu, kalcis, magniu, bromidu, chloridu, geležimi, variu ir cinku, bei kitais organizmui naudingais elementais.

- Ieškokite alternatyvų. Puikiai žinomi pagardai kaip sojos padažas, obuolių ar vyno actas, citrinos sultys, garstyčios bei krienai ne tik dažnai gaminami be pridėtinės druskos, bet ir natūraliai stiprina skonį. Jie suteikia patiekalui pageidaujamo ryškumo ir puikiai atstoja druską. Be to, juos drąsiai galite maišyti tarpusavyje, kad atrastumėte jums labiausiai patinkantį derinį.

- Mažiau yra geriau. Tyrimais nustatyta (http://m.technologijos.lt/text/cat/121/article/S-67113), kad karštai rūkytuose mėsos gaminiuose yra beveik dvigubai mažiau druskos nei šaltai rūkytuose. Daugiausiai druskos yra sūriuose su mėlynuoju pelėsiu, mažiausiai – varškės sūriuose. Mažiausiai sūrios – virtos dešros, sūriausios šaltai rūkytos ir vytintos.

- Prieskonių mišiniai. Rinkitės prieskonių mišinius be druskos( https://e-gulbele.lt/prieskoniu-misiniai/11198-cesnakinis-prieskoniu-misinys-sauda-100.html) arba gaminkite savo. Savo prieskonių lentynai rinkitės skaidrius indus, kad galėtumėte greičiau atrinkti norimas žoleles ar kitas gamtos gėrybes. Išbandykite kvapnius ir aštrius prieskonius, jie suaktyvins jusles, padės atsiskleisti natūraliems patiekalo skoniams.

- Sėklos ir jų mišiniai. Salotas, košes bei kepinius gardinkite sėklomis ar jų mišiniai. Lietuviams puikiai tinka linų sėmenys ar saulėgrąžos. Skonių įvairovei galima rinktis kepintas arba nekepintas. Derinti su migdolais ar žemės riešutais bei sezamu azijietiškai virtuvei.

- Mėgaukitės žalumynais. Jei jūsų darželis žaliuoja ne kiaurus metus, ūkininkai rūpinasi, kad žalumynais krautuvėse rastumėte visada. Krapai, svogūno laiškai, petražolės – tinka viskam, nuo vieno kąsnio sumuštinių iki troškinių. Nepamirškite mėtos. Jos ryškus skonis tiks tiek salotoms, tiek košėms ar desertams pagardinti.

 

Nors vasara baigiasi, derėtų nepamiršti, kad intensyviai sportuojantiems ar dirbantiems sunkų fizinį darbą, kai netenkama daug skysčių ir gausiai prakaituojama, su druska bei cukrumi gaunamų medžiagų būtina gauti papildomai. Specialistai rekomenduoja gerti sportininkams skirtus gėrimus ar mineralinį vandenį, kad būtų atstatytas mineralų ir skysčių balansas organizme.